הטמפרטורות הגבוהות בארץ עשויות להשפיע באופן משמעותי על הצמחייה והשתילים ששתלתם לאחרונה בגינתכם, למרות שהשתדלתם לבחור את הצמחייה המתאימה ביותר לאקלים הישראלי, וכן דאגתם לשתול כל צמח על פי המלצות המשתלה ממנה רכשתם את השתילים. מצד אחד השקיה מרובה של הקרקע החמה עשויה להרוס את השתילים והצמחים, אך מצד שני החום הקיצוני מזרז את תהליך האידוי של המים מהקרקע וכך הצמחים לא מקבלים השקיה נאותה.
כדי לאפשר לגידולים בגינת ביתכם להמשיך ולצמוח גם בטמפרטורות גבוהות, כדאי שתכירו את האפשרות של חיפוי קרקע הכוללת יישום חיפוי שבבי עץ בגינה שיעשירו את איכות הצמחים וגם יקנו לשטח הגינה מראה מעניין ויפה יותר.
מה המשמעות של חיפוי קרקע?
חיפוי קרקע היא פעולה שנועדה לכסות שטח קרקע מסוים באופן מלא, כך שבאמצעות תהליך החיפוי ניתן לשמור על תכונות הקרקע בצורה טובה יותר. אחד מהיתרונות הבולטים של חיפוי קרקע הוא שמירה על לחות הקרקע, כך שהמים המצויים בקרקע מתאדים בקצב איטי הרבה יותר ולכן גם מאפשרים חיסכון משמעותי במים. הודות לחיפוי הקרקע קיימת אפשרות לכסות את כל שטח הקרקע בצורה מבוקרת, וכך לאפשר שמירה על טמפרטורה קבועה ויציבה בקרקע המחופה. שילוב של שמירת טמפרטורה בקרקע ומניעת אידוי מים מהיר מאפשר לצמחים לשגשג בצורה טובה יותר, כאשר נוצר תהליך טבעי ואידיאלי של פירוק חומרים אורגניים בקרקע והעשרת הקרקע.
האם יש הבדלים בין חיפוי קרקע שתולה לבין קרקע לא שתולה?
תהליך החיפוי של קרקע שתולה וכזו שאיננה שתולה אינו שונה באופן מהותי, וכדי למקסם את היעילות של החיפוי מומלץ לחפות את הקרקע לאחר שתילת הצמחים והתקנת מערכת ההשקיה. בכדי למנוע ערבוב של חומר חיפוי הקרקע עם הקרקע השתולה, חשוב לפרוש יריעת בד על כל השטח שדורש חיפוי. נוסף למניעת ערבוב בין החיפוי לקרקע, יריעת הבד מאפשרת למנוע צמיחה של עשבים שוטים בין הצמחים השתולים.
כמות חומר החיפוי שמיושם על פני הקרקע צריכה להיות תואמת לגודל שטח הקרקע, כאשר גובה חומר החיפוי הנבחר צריך להיות לפחות 7 ס"מ מגובה פני הקרקע על מנת שיהיה אפקטיבי.
סוגים של חיפוי קרקע
כיום ניתן למצוא סוגים שונים של חיפויי קרקע אותם ניתן לחלק לשני סוגים שונים – חיפוי קרקע אורגני וחיפויים אנאורגניים. חיפוי קרקע אורגני הוא חיפוי העשוי מחומרים טבעיים ומתכלים כמו חיפוי שבבי עץ, שאלו מיוצרים באמצעות שימוש בעץ טבעי כמו ריסוק של גזעים וענפים, קליפות עצים שהוצאו מגזעים וכו'. חיפוי אנאורגני הוא חיפוי העשוי מחומרים שאינם טבעיים ולכן הם גם אינם מתכלים כמו חלוקי נחל, שברי צדף ורעפים, אבני טוף ובזלת וסוגים נוספים של אבנים שמשמשים לדקורציה.
מהו חיפוי שבבי עץ?
כיוון שחיפוי שבבי עץ מיוצר מחומרים טבעיים, זהו חיפוי נפוץ בשימוש המעניק גם יתרונות לקרקע עליה הוא מיושם. חיפוי שבבי עץ מתפרק באופן טבעי במרוצת הזמן, וכך תהליכי הפירוק המתרחשים בו יעלו את כמות החומרים האורגניים הנטמעים בקרקע וישפרו את הפוריות שלה. בנוסף לתהליכי העשרת הקרקע, חיפוי עם שבבי עץ יקנה לגינה מראה מעוצב ומרשים יותר, כיוון שמדובר על עץ טבעי גרוס המשתלב בצורה מושלמת עם המראה הפסטורלי של הגינה.
מתי כדאי ליישם חיפוי שבבי עץ בגינה הביתית?
פיזור חיפוי שבבי עץ בגינה יאפשר להגן על הקרקע בתנאי אקלים קיצוניים, ולכן כדאי ליישם את החיפוי לפני עיצומן של עונות הקיץ והחורף. בעונות אלו הטמפרטורות גבוהות או נמוכות במיוחד, דבר שיקשה על הקרקע והצמחים להתמודד עם שינוי מזג האוויר. באמצעות יישום של חיפוי קרקע אורגני ניתן להעשיר את הקרקע במשך כל השנה, וכך לשמור על איכות השתילים שנשתלו בגינה.
לעיתים מזג אוויר גשום וקר במיוחד עשוי לפגוע במראה הגינה המטופחת, ולכן חיפוי עם שבבי עץ ישמור על המראה הטבעי והמטופח של הגינה גם במזג אוויר כזה, במיוחד משום שחיפוי העץ משתלב בצורה טובה עם עלים, ענפים וגזם טבעי אחר שנושר מהצמחים בעקבות תנאי מזג האוויר. בנוסף לעונת החורף, חיפוי הקרקע עם שבבי עץ יהיה אידיאלי גם בעונת הקיץ החמה, כאשר שכבת החיפוי הטבעית תשמר את הלחות בקרקע ותמתן את גובה הטמפרטורה על הקרקע לעומת הטמפרטורה שבאוויר.
מה היתרונות של חיפוי שבבי עץ?
חיפוי קרקע עם שבבי עץ יאפשר לשמור על הטמפרטורה בקרקע, יסייע לחסוך במים הודות לתהליך התאדות איטי והדרגתי, ימנע התפתחות וגדילה של עשבים שוטים, הקטנת סחף בימים גשומים, העשרה של הקרקע במינרלים חיוניים להתפתחות צמחים וכן גם יעניק מראה דקורטיבי ומיוחד לקרקע השתולה.
האם יש חסרונות לחיפוי קרקע עם שבבי עץ?
בין שלל היתרונות של חיפוי שבבי עץ, ישנו חיסרון מסוים לסוג חיפוי זה הנובע מההרכב הטבעי של העץ. מכיוון שהעץ הוא חומר אורגני המתכלה במשך הזמן, חיפוי עם שבבי עץ לא מיועד להחזיק זמן רב ולכן יש להחליפו לאחר מספר שנים.
ראו גם: חיפוי שבבי עץ לגינה | חיפוי עץ בסלון